Module 4:
Van kennis naar kunde

“Verwarring gaat vooraf aan verandering.”

Waarschijnlijk zijn er nu al een aantal zaken voor je op hun plek gevallen. Wanneer je meer orde in de ‘chaos’ in je hoofd rondom je bevalling hebt aangebracht en je gaat de bijbehorende emoties beter begrijpen, geeft dit meer lucht!

“En hoe nu verder?” Zul je je misschien afvragen. Mocht je nog een kinderwens hebben dan kan je deze informatie gebruiken bij de voorbereiding van je komende bevalling. Je kan hiermee de vertaalslag maken naar een bevalplan dat ik liever ‘Blauwdruk’ noem. Want in een blauwdruk vertel je wie jij BENT, hoe je de vorige keer hebt ervaren en wat jij nodig hebt van je verloskundig-TEAM. Je kan hiervoor binnenkort het korte online programma ‘Blauwdruk, handleiding voor jouw verloskundig-Team’ volgen.

Verder kunnen deze nieuwe inzichten ook voor verwarring zorgen. Verwarring gaat vooraf aan verandering. Je gaat hierdoor namelijk ook veel over jezelf leren en over jouw manier van reageren. Je doet veel kennis op over jezelf en je gaat je meer persoonlijk ontwikkelen. Het moederschap is de grootste verandering in het leven van een vrouw. En verandering zorgt per definitie voor disbalans. Kijk nog eens even naar de metafoor van de surfplank bij module 1. Sta jij inmiddels weer op je plank? Of lig je er nog watertrappelend naast? Misschien ben je eerst maar even rustig gaan zitten. Ik ben benieuwd of er al wat veranderd is.

Boos

Nu je in de vorige module inzichten hebt gekregen over: Was ik boos, bang, blij of verdrietig? wil ik je in deze module meenemen in wat je hier mee kan doen. De video is vrij uitgebreid en in je werkboek vind je praktische tools om aan de slag te gaan. Waar het om gaat is: Als je (nog) boos bent kun je daar fysiek iets mee doen. Ga kickboksen, fanatiek sporten, een expressief schilderij maken, een woeste brief schrijven of een gesprek aan met degene waar jij boosheid bij voelt als het gaat om je bevalling. Als er meer mensen deel uitmaken van jouw boosheid of je bent heel boos op jezelf: en je wil daar wat mee zonder in kritiek, vingerwijzen en schuld te belanden? Dan is het geven van feedback een goede manier om dit te doen. Feedback geven we als de relatie ons dierbaar is. En als je er waarde aan hecht om de relatie goed te houden of zelfs te verbeteren. Kritiek is eenzijdig, vaak niet bedoeld om in gesprek te gaan.

Bang

Als je nog angst ervaart in je lijf, dan wil ik dat je gaat kijken naar de verschillende overlevingsmechanismen die we inzetten bij angst. Namelijk: vechten, vluchten of bevriezen.

Vrouwen met een vechtreactie blijven maar doorgaan, werken hard, proberen situaties te controleren, kunnen moeilijk dingen uit handen geven, maken talloze lijstjes, proberen grip te krijgen op het ritme van hun baby, etc.

Vrouwen met een vluchtreactie vermijden situaties, zoals kraambezoek, praten liever niet over hun bevalling, kunnen niet naar programma’s of berichten op social media kijken die met bevallen of het moederschap te maken hebben en kunnen soms moeizaam verbinding met hun kind aangaan.

Vrouwen die zijn bevroren, zijn veelal passief, er komt weinig uit hun vingers, lijken niet goed meer na te kunnen denken of besluiten te kunnen nemen. ‘Ik voel me zo vlak.’ hoor ik dikwijls.

In de video vertel ik je meer over hoe deze mechanismen er uit zien. Ik hoop dat je je in een van de drie herkent en dit ook in je dagelijks leven durft om te zetten. Dat je in gaat zien dat dit mechanisme erg nuttig was op het moment dat je het hebt ‘AAN’ gezet, maar dat hij nu zo langzamerhand weer ‘UIT’ mag. Heel vaak dooft het vanzelf uit enkele dagen tot weken na je bevalling, maar wanneer jij merkt dat je er nog steeds in zit, is het goed om dit bij jezelf te onderzoeken. Lukt het je na het maken van de opdracht in het werkboek niet om hier vanaf te komen, dan wil ik dat je contact met me opneemt. Mogelijk is er meer aan de hand en dan wil ik je graag persoonlijk begeleiden.

Bedroefd

Als je verdriet ervaart verwijs ik je graag naar de taken van rouw. Ik heb in mijn praktijk al enorm vaak gezien dat vrouwen hier heel veel in herkennen. Dat klinkt misschien raar, maar ik heb je eerder genoemd dat verdriet te maken heeft met loslaten. Wanneer we in ons leven een persoon verliezen dan is het ‘loslaten’ heel duidelijk voor ons. Maar rouw zit in veel meer. Het zit ook in verlies van een beeld dat we hadden over onszelf, over onze toekomst of over het leven zelf. Om te begrijpen waarom ik je naar ‘rouw’ verwijs, zul je de vier taken van rouw moeten leren kennen. Ik volg hierin Manu Keirse, hoogleraar en de specialist als het om verlies en verdriet gaat. In de video geef ik uitleg en in het werkboek vind je de fases van rouw uitgeschreven. Het scheelt gewoon enorm wanneer je meer inzicht krijgt in wat je nu aan het doen bent. Het heet niet voor niets rouwTAAK, het kost ons echt energie om het te doen. En het laat je zien wat ons nog te doen staat. Wanneer jij begrijpt wáár je je begeeft in je rouwproces, dan accepteer je ook eerder je gevoelens. Dat zorgt er weer voor dat je verder komt. 

Van kennis naar kunde video

Symbolen

Mogelijk wil jij echt iets DOEN met je nieuwe inzichten omtrent je bevalervaring. De kracht van symbolen wordt nog wel eens onderschat. Meer dan eens zoeken cliënten een symbool voor een periode die ze doorma(a)k(t)en. Het is namelijk zo dat we vaak praten over verwerken van ervaringen. Ik ben er meer voor om deze ervaringen recht in de ogen aan te kijken, er van te leren en ze te VERWEVEN ín ons leven. Het woord verwerken impliceert voor mij dat je het achter je laat, er geen ‘last’ meer van hebt. Ik zie het vooral als een leerproces, er zitten ook altijd goede dingen in die ons weer verder brengen in het leven. In mijn praktijk heb ik al vele symbolen aan me voorbij zien trekken: Sieraden, beeldjes, bomen of tatoeages. Kijk of het bij je past en of er ook iets symbool staat voor jou in deze tijd. Misschien is het er al lang 😊. Mocht je wat moois gevonden hebben, laat het me dan weten via mail, app of social media! Vind ik super GAAF!

Met de volgende twee modules gaan we nog verder de diepte in. Ik weet zeker nu je al zo ver gekomen bent, dat je dit ook aandurft. Kom op vrouw, jouw groei begint hier!

  • Klaar met module 4? Ga naar module 5 67% 67%