Module 5:
Tatoeage in je brein
“Ik ben het gewoon zelf gaan geloven”
Oké daar gaan we dan: Next level je bevalling inzetten voor persoonlijke groei! Dat is waar de komende twee modules over gaan! Want naast dat je nu meer inzicht hebt gekregen in je bevalverhaal en hopelijk ook een aantal zaken op zijn plek zijn gevallen, is dit een van de meest waardevolle lessen die je kan krijgen in je leven. Helaas wordt groei altijd vooraf gegaan door een heftige en intense periode. Ik zou ook wel willen dat het anders was, maar dat is niet zo. Dus als we de afgelopen tijd dan zo intensief hebben mogen ervaren laten we er dan alsjeblieft lering uit trekken. Je voelt je waarschijnlijk al weer meer ‘jezelf’ en deze twee modules gaan er voor zorgen dat je nog veel sterker gaat voelen dan dat!
Maar daarvoor zul je eerst weer een aantal zaken moeten ‘aankijken’. Rondom life-events komen oude thema’s, beperkende gedachten of hoe je ze ook wil noemen weer naar boven. En vanwege de staat waarin we kunnen verkeren rondom zwangerschap en bevalling trappen, nou ja springen we er bijna met twee benen in. Vaak heel onbewust. Sterker nog dit kan voor jou het eerste moment zijn waarop je eens gaat kijken naar je thema’s. Dat is heel normaal. In mijn praktijk zie ik natuurlijk veel vrouwen in de leeftijd tussen 20 en 45 jaar. Een uitgelezen periode om te kijken: ‘Wie ben ik, wat wil ik en met wie wil ik dat doen?’
We doen in deze leeftijdsgroep vaak al jaren dezelfde dingen met de dezelfde mensen en vanuit een zelfde soort gedachtegoed. Echter ga jij je nu onderscheiden door wat je hebt meegemaakt. Het is niet voor niets dat veel vrouwen die bij mij in begeleiding zijn ook kritisch gaan kijken of ze nog wel op de juiste werkplek zitten of zich afvragen van welke mensen om hun heen ze energie krijgen en welke mensen hun bakken met energie kosten. Kortom VEEL veranderingen.
Om hier betere keuzes in te maken, is het van belang om eerst eens boven tafel te krijgen wat jou belemmerd in het maken van die keuzes.
Ik vertel mijn cliënten altijd dat de periode van 0 tot 12 jaar een hele belangrijke periode is in het ontstaan van die thema’s of beperkende gedachten. Ik noem ze: ‘Tatoeages in je brein’. Het is er als het ware met inkt ingedrukt. En net zo permanent als een tatoeage is, is hij lastig te verwijderen. Lastig, maar niet onmogelijk. Om jou breintatoeages zichtbaar te maken zul je dus in het verleden moeten duiken. Maak je niet druk, we gaan niet wroeten en graven, maar wel even terugkijken. Dat is nodig om te begrijpen wat de reden is dat je NU bepaalde gedachten of reacties hebt.
We herinneren ons allemaal nog de situaties die indruk op ons gemaakt hebben. Denk aan situaties binnen je gezin van herkomst, binnen de familie, op school, met vrienden of bij de sportclub. Situaties waarin we ons best hebben gedaan, waar we niet gezien of gehoord werden, waar we ons sterk hielden of juist onze kwetsbaarheden toonden, waarvan we voelden dat we het alleen moesten doen, onterecht werden terechtgewezen, iets goed bedoelden, maar verkeerd uitpakte etc. Soms kun je zelfs voelen wat je toen voelde of horen wat er toen tegen je is gezegd. Een uitspraak van een volwassene kan diepe indruk op je hebben gemaakt. Denk aan je ouders, opa of oma, ooms en tantes, ouders van vriendinnen, leraren op school, leiders van de sportclub etc. Het oordeel wat een ander toen had of die we er zelf aan hebben gehangen is de ‘Tatoeage in je brein’ geworden. Ofwel je beperkende gedachte. Je bent dit oordeel gaan geloven, je hebt het voor waar aangenomen en bevestigd gezien in de rest van je leven. Er zijn bijvoorbeeld daarna nog meer situaties geweest waarbij je dacht: Zie je nou wel. Waardoor het nog meer ‘waar’ werd. Opvallend genoeg zijn dat vaak situaties met een negatieve lading. De situaties die ons meer zelfvertrouwen geven of die ons blij hebben gemaakt laten we veel minder zwaar wegen of keren minder vaak in onze gedachten terug dan de gedachten met een negatieve lading. Dit blijkt nu eenmaal hoe het brein werkt. Echter kun je dit wel trainen, maar daarvoor moet je eerst de tatoeages zichtbaar maken, want die overschrijven vaak je positieve gedachten.
In de video geef ik een aantal voorbeelden van het ontstaan van dergelijke tatoeages, zodat jij beter begrijpt waar je aan moet denken. En kun je daarna aan de slag met je werkboek.
WAARSCHUWING: Het gaat niet om wie de schuld krijgt van het ontstaan van je tatoeages, of om je een vervelend gevoel te geven over je jeugd. Iedereen heeft dit soort situaties meegemaakt, het heeft ons gevormd en het was natuurlijk niet de bedoeling van degene die betrokken was dat jij er nu nog last van zou hebben. Ik hoor in mijn praktijk veel vrouwen zeggen: ‘Maar ik heb echt wel een prima jeugd gehad hoor!’ Daar gaat het ook niet over, het gaat om het zichtbaar maken, zodat jij weer kan groeien! Succes.
Tatoeage in je brein video
- Klaar met module 5? Ga naar module 6 83%