Module 6:
Lasertherapie

“Je BENT niet wat je DENKT”

Zo, dat was best een pittige module. En tevens niet zo’n hele gezellige opdracht in je werkboek. Wel top dat je het gedaan hebt, want nu kun je starten met de lasertherapie.

De tatoeages in ons brein bepalen voor een groot gedeelte ons gedrag. Helaas werkt het menselijk brein nog steeds zo dat we onze negatieve gedachten een luidere stem geven dan onze positieve gedachten. Positieve gedachten over onszelf vinden we al snel gek, arrogant of niet waar. Als ik vrouwen in mijn praktijk vraag om eens van het meest positieve scenario uit te gaan en om hardop daarover te fantaseren en haar wensen uit te laten komen, wordt het al snel ongemakkelijk. Best raar, want we hebben net zo weinig ‘bewijs’ dat al onze dromen, wensen en positieve gedachten uitkomen dan dat onze doemscenario’s, piekers en meningen van anderen waar zijn….

Veel mensen piekeren. Piekeren is niet meer dan in kringetjes denken en de verkeerde kant op fantaseren. Net zo min ‘waar’ als je grootste fantasieën, maar toch geven we piekeren voorrang. En wat we er tevens aan verbinden is dat we ook ZIJN wat we DENKEN. Bijvoorbeeld die slechte moeder, zwakke vrouw of ongeïnteresseerde vriendin. Er zit een verschil in DENKEN, DOEN en ZIJN. Veel vrouwen moeten, nadat ze moeder zijn geworden, wennen aan hun nieuwe rol.

Vermoeidheid, verantwoordelijkheid, bevalling nog in je systeem, niet wetende wat te doen met al je emoties of überhaupt met een kind en een overprikkeld brein door alles bij elkaar. Het maakt dat we ander gedrag laten zien als reactie hierop. Soms word je meer teruggetrokken, angstig, chagrijnig, fel of emotioneler. De fout die we dan maken is dat we nu ook ineens vinden van onszelf dat we: een grijze muis zijn geworden, angsthaas, ontevreden vrouw, stresskip, of labiel typetje. Ook veranderen er dingen binnen je relatie, op je werk of je rol binnen je sociale netwerk. We hebben vaak de illusie dat we op dezelfde voet verder kunnen als voordat we moeder werden. Helaas, het is een soort biologisch feit dat je prioriteit verandert is. Namelijk je kind staat in je prioriteiten lijstje ergens bovenaan. Ook als je dat niet wil (en daarin ben jij zeker niet de enige). Ook als jij liever niet hele dagen bezig wil zijn met je kind, het vraag toch een groot gedeelte van ons brein. Dat we niet meer onze familie, vrienden of werk op die plek zetten, zorgt voor onrust. Huh?! Ik was toch altijd diegene die de zaken oppakte op het werk, of dat bloemetje, belletje of barbecue regelde als die vraag kwam. Ben ik dan niet meer die enthousiaste, attente en actieve regelneef die dit alles zo leuk vond om te doen?

Helaas kunnen we niet zo mild naar onszelf zijn dat dat wat we DOEN los zien van hoe we daadwerkelijk ZIJN. De tatoeages die uit het verleden nog in ons brein gebeiteld staan helpen hier niet bij. Die bevestigen dit alleen maar.

Deze periode rondom je zwangerschap en bevalling is niet erg representatief voor wie we in het dagelijks leven zijn. Wel zijn we angstig dat dit voor altijd zo blijft en dat je voorgoed verandert bent. En het klopt, je bent verandert. Je bent namelijk moeder geworden. Dat zegt niet dat je een heel ander mens geworden BENT, je DOET nu vaak dingen anders om het beter voor jezelf en je gezin te regelen. Maar dat VOELT vaak heel onwennig. En zeker als je dingen anders doet dan je vanuit je gezin van herkomst hebt meegekregen, dat zijn wel de meest hardnekkige tatoeages in je brein. Wanneer je daar ‘ontrouw’ aan bent dat dringt vrijwel meteen schuld en schaamte zich aan je op. Beide enorm vervelende, energie zuigende gevoelens.

We maken in ons leven veel dingen mee, zoals gezegd in de vorige module ontstaat ons voelen, denken en gedrag in onze vroege jeugd. In de video geef ik je meer uitleg hoe het werkt. En hoe we er vanaf kunnen komen. Leuke uitdagingen en oefeningen vind je in je werkboek. Lasertherapie is AAN!!

Lasertherapie video

  • Je bent klaar met de modules, gefeliciteerd! 100% 100%