Over Martine

Martine (1981) is in 2004 afgestudeerd als verloskundige. Twee jaar begeleidde zij thuisbevallingen en in 2006 maakte zij de overstap naar het ziekenhuis. Zij voelde zich daar als een vis in het water. Ze trainde haar eigen team vol overgave in de werkgroep ‘Calamiteitentraining’. Wanneer er op de werkvloer complicaties ontstaan is het snel handelen en goed communiceren.

Daar zag Martine ook wat heftige situaties met een patiënt doen. Deze kennis integreert ze binnen haar praktijk. Met heel veel plezier werkte zij tot 2019 in het ziekenhuis. In datzelfde jaar startte ze haar eigen praktijk om vrouwen persoonlijk te gaan begeleiden. Zij volgde een coach- en EMDR opleiding. Nu kan Martine ook vrouwen begeleiden die hun bevalling als traumatisch hebben ervaren.

Als klinisch verloskundige zag Martine welke impact een gecompliceerd verloop van zwangerschap of bevalling heeft op je leven en de transitie naar het moederschap. Maar ook gebruikt zij haar eigen ervaring als moeder van 3 zoons binnen haar praktijk. Want een bevalling hoeft geen gecompliceerd verloop te hebben gehad om disbalans te ervaren als jonge moeder. Het is een van de grootste veranderingen binnen het leven van een vrouw. En een verandering zorgt per definitie voor disbalans. Graag helpt Martine jou door je bevalling in je leven te verweven. Wanneer je iets ‘verwerkt’ lijkt het net alsof je het als een propje papier over je schouder kan gooien en er nooit meer naar om hoeft te kijken. Zo werkt dat met bevallen niet, er is iets definitief veranderd in jouw leven. En of het nou soepel of gecompliceerd verlopen is, we kunnen er niet om heen. Het mooie van deze verandering is: we kunnen er heel veel van leren. Want mogelijk ben jij jezelf tegen gekomen in de periode rondom je bevalling.

Nog veel liever helpt Martine jou met het voorkómen van een vervelende ervaring rondom jouw bevalling. Ze belooft je geen ‘bevalling met een strik erom’, want dat is niet realistisch. Wel kun je aan de voorkant nadenken over wie jij bent en wat je prettig vindt in de begeleiding en communicatie rondom je bevalling. Bij het opstellen van een bevalplan, door Martine ‘blauwdruk’ genoemd, zoomt Martine in op die factoren waarvan wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat ze grote impact hebben op jouw bevalbeleving. Wanneer je voor de tweede keer bevalt, weet je vaak al veel beter wat je nodig hebt. Nadenken over jouw blauwdruk en het opstellen van een gedegen plan waar jij en je Verloskundig-team mee uit de voeten kunnen, dragen bij aan een positieve bevalervaring ongeacht het verloop van je bevalling. Het stimuleert jou en je partner om zo dicht mogelijk bij jullie eigen behoeften te blijven. Een invulbaar bevalplan vind je op de website van Martine.